Kampenhout3[1]

Jaarprogramma

DF_banner_Nieuwsbrief2019-20_geen_logo

Our great Mr Handel

muziekmonoloog

met Jos Meersmans

donderdag 9 november 2017

Paxbar (Brouwerijstraat 6, 1910 Kampenhout)

Verteltheater en monologen rond componisten en merkwaardige persoonlijkheden...

Boeiend, laagdrempelig, lichtvoetig, ontroerend, verrijkend...

Vanuit de lichtcirkel van twee spotjes en geÔllustreerd met tal van korte muziekfragementen

Our Great Mr Handel
Johann Christoph Schmidt

Mijn naam is Johann Christoph Schmidt. Bijna veertig jaar ben ik de persoonlijke secretaris geweest van Georg Friedrich Handel, wellicht de meest getalenteerde musicus die Engeland ooit gekend heeft. Bijna veertig jaar lang was ik in Londen getuige van zijn strijd, zijn successen en zijn nederlagen. Zijn leven kent voor mij weinig geheimen.
Geboren in het Duitse Halle, beleefde hij zijn eerste successen in Hamburg. Een gevecht met de degen getuigt er van zijn branie. Dan wordt ItaliŽ veroverd: VenetiŽ, Firenze, Rome. De Romeinse geestelijkheid is zo onder de indruk van zijn muziek dat ze de protestant Handel smeken om katholiek te worden! Na een tussenstop in Hannover, wordt Londen zijn definitieve verblijfplaats. De opera kleurt er zijn leven. Intriges met castraten en primadonna’s zijn niet van de baan. Tot hij met The Messiah voorgoed de weg vindt naar de spirituele wereld van het oratorium.

Jos Meersmans studeerde musicologie aan de KU Leuven. Hij is leraar Muziekgeschiedenis en Algemene Muziekcultuur aan het Stedelijk Conservatorium in Leuven, waar hij ook coŲrdinator is. Hij verzorgde bijdragen voor Klara en spant zich via de Leuvense Orgelkring in voor het orgelpatrimonium in zijn streek.

 

Jos Meersmans