Kampenhout3[1]

Jaarprogramma

DF_banner_Nieuwsbrief2019-20_geen_logo
Trio hauman, Peremans en Van Lent

De Volgende Stroof

Wannes

dinsdag 21 maart 2017, 20 uur

Pax (Brouwerijstraat 6, 1910 Kampenhout)

'De Volgende Stroof' is een muzikale voorstelling waarin Dree Peremans - voormaling inwoner van Nederokkerzeel en auteur van het boek rond Wannes Vande Velde, getiteld 'Wannes, hier is hem terug' - samen met Marc Houman (leerling van Wannes) en Bernard Van Lent (eerste accordeonist van Wannes) een avondvullend programma brengt met veel informatie over Wannes, veel liederen van Wannes in een zeer persoonlijke benadering.

toegang €5,00

Boek Wannes
EPO_Dree_Peremans

Dree Peremans (°1949) werkte van 1970 tot 2000 bij de VRT. Hij was er producer van de programma's Het einde van de Wereld en Folk op Donderdag en van projecten zoals De Islandsuite, Het Zwarte Goud en Vivelegeus. Hij publiceerde eerder sprookjes en drie delen Encyclopedia Patagonica.

'Hier is hem terug / Hier is de zanger mee z’n stem en z’n
verhaal / ne muzikalen Don Quichot der Lage Landen / op
zijnen doortocht / langs de wegen van de taal.'

Zo zong Wannes Van de Velde (1937-2008) het zelf op zijn laatste cd in 2006. Twee jaar later overleed hij. Maar met deze biografie is hij opniéuw een beetje terug. Vertrekkend vanuit urenlange gesprekken op de trein tussen Antwerpen en Berlijn, en gretig puttend uit de zanger zijn persoonlijk archief, reconstrueert voormalig VRT-producer Dree Peremans het leven en werk van Wannes Van de Velde. Want Wannes was zoveel meer dan dé figuur van de Vlaamse folkrevival: flamencogitarist, schilder, tekenaar, liedjesschrijver, componist, decorontwerper- en bouwer, lesgever, columnist, schrijver voor het plezier van de pen op het papier, inspirator voor vele muzikanten … maar bovenal een grote meneer die boos op de wereld kon zijn maar niet op de mensen die hem bevolken.

‘Wannes Van De Velde is geen epigoon van Dylan of Guthrie, zijn universum is gelijkwaardig. Niemand was verbindender tussen de wereld en Antwerpen. Hij schuwde de media, daarom beseffen we zijn belang te weinig. Ik hoop dat dit boek helpt hem postuum de plaats te geven die hij verdient.’ – Bart Peeters, muzikant en acteur

‘Als Wannes een Spaanse Brabander en de muzikale Don Quichot der Lage Landen was, dan doet deze biografie denken aan de houtgravures van Gustave Doré. Een gedetailleerd en liefdevol portret van de beste stadsdichter die Antwerpen nooit heeft gehad. Dree Peremans sr. verstaat de kunst van het bewonderen.’ – Piet Piryns, schrijver en journalist