Kampenhout3[1]

Jaarprogramma

DF_banner_Nieuwsbrief2019-20_geen_logo
IllustratieToastLiterair2020

Toast Literair

met Majd Khalifeh

zondag 19 januari 2020 om 11 uur

met de medewerking van de bibliotheek en de Cultuurdienst

Bibliotheek Kampenhout
Tritstraat 5, 1910 Kampenhout

Majd Khalifeh Web

Majd Khalifeh (į1983) is een manusje van alles. Hij is VRT-verslaggever en onderzoeksjournalist, documentairemaker, spreker en auteur. Daarnaast spreekt hij ook 4 talen: Arabisch, Nederlands, Engels en Frans.

Majd werkt als onderzoeksjournalist bij VRT voor verschillende nieuwsprogramma's. Zijn verhalen gaan vaak over de conflicten en gebeurtenissen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Hij scoorde al meerdere exclusieve verhalen over terroristische aanslagen en de vluchtelingencrisis. Zo was hij de eerste Belgische en Europese journalist die een interview kreeg met de vader van de terrorist die verantwoordelijk was voor de aanslag in Nice, Frankrijk.

In zijn lezing "Herboren" gebaseerd op zijn gelijknamig boek neemt Majd u mee op sleeptouw doorheen de verschillende stappen van zijn eigen zoektocht : van nieuwkomer tot actieve burger.

Zijn verhaal Herboren is een verhaal dat in deze tijden van polarisatie en vluchtelingenbashing, een tegenstem biedt. Een positief verhaal waar we allemaal iets van kunnen opsteken. Het boek Herboren: hier komt een nieuwe Belg kreeg veel weerklank in de media.

Majd Khalifeh belandde als staatloze Palestijn op jonge leeftijd alleen in BelgiŽ̈, zonder ouders, met de verantwoordelijkheid over een jongere broer. Hij werd opgevangen in een asielcentrum en zocht vandaar uit zijn weg in een maatschappij waar hij niets van af wist. Majd Khalifeh zijn eigen taal, cultuur en kennis leken plots verdampt. Zijn complexe eigenheid was teruggebracht tot ežežn woord: ‘vluchteling’. Hij voelde zich een hulpeloze baby die zijn weg nog moest zoeken in een nieuwe wereld. Het enige wat hij kon was doorgaan.

Hij begon een zoektocht: van nieuwkomer tot actieve burger. Hij zocht alles alleen uit en slaagde met glans. Momenteel is Majd VRT-journalist, documentairemaker, spreker en auteur en houder van diploma’s en de Belgische Nationaliteit. De eerste nationaliteit die hij ooit bezat.

Wanneer? Zondag 19/01/2019, 11 uur
Waar?  Openbare bibliotheek Kampenhout, Tritsstraat 5
Inkom? € 5,00
Inschrijven? Stuur een mail naar bibliotheek@kampenhout.be